Jokokan Historie og rødder

Jokokan Historie og rødder

Historie, anekdoter og rødder

Denne blog handler om Jokokan Danmarks historie og hvorfor Jokokan Danmark i perioden 2000-2004, har gennemgået en sej og hård forandringsproces fra en elitær lille organisation til en organisation, hvor der er plads til alle grupper med forskellig indstilling og ambition.

Dette var et spørgsmål om overlevelse.

Jokokan Frederiksberg

Jokokan DanmarkPosted by Kimu Bjarkmann Tue, November 27, 2007 20:21

På "rejse" med den rette stemning.
Af Søren Nielsen, Kommunikationsudvalget

Som alle andre historier så skal vi jo begynde med starten. Her mener jeg ikke starten af Jokokan Danmark, men min egen start i Jokokan. Okay, jeg skulle måske lige præsentere mig selv først. Mit navn er Søren Nielsen, og jeg startede i Jokokan i januar 2000. Udover at være chefinstruktør for Jokokan Amager, så er jeg også chefkoordinator for aktiviteter i Jokokan Danmark, hvilket blandt anden medfører, at jeg i præsentationen af skolerne i JDK, kan få lov til at lege journalist og interviewe alle instruktørerne i JDK. Nå, men tilbage til begyndelsen. Som nævnt tidligere så startede jeg i Jokokan i 2000. Efter at have trænet i andre klubber igennem en årrække (siden 1983), trængte jeg til at finde en skole, som kunne udvikle mig som elev og instruktør. Og for at gøre en lang historie kort så var det min plan at starte i Jokokan.

Jeg trænede på et tidspunkt i en klub, der havde lokaler i Gimle Forsamlingshus, som lå på Islands Brygge i København. I lokalerne nedenunder trænede Jokokan København, og jeg kendte derfor lidt til dem i forvejen. Mit problem var bare, at jeg stoppede med at træne i klubben, der lå i Gimle i starten af 1999, og i løbet af 1999 blev Gimle Forsamlingshus lukket og revet ned. Så gode råd var dyre. Men heldigvis lykkedes det mig, efter et stykke tid, at finde frem til Jokokan København, som dog i mellemtiden havde skiftet navn til Jokokan Frederiksberg, fordi de nu trænede i lokaler, der lå på Frederiksberg. Jeg troede på det tidspunkt, at der kun eksisterede den ene Jokokan Skole…..det gjorde der ikke! Faktisk lå der også Jokokan Skoler i Slagelse, Skælskør samt en Honbu-dojo i Greve. Siden hen er der også kommet skoler i Korsør, Ballerup og på Amager.

I de sidste par år har Jokokan Frederiksberg været igennem en turbulent tid. Men der hvor andre ville give op, viser Jokokan Frederiksberg, hvilket materiale de er lavet af. Da skolens nuværende chefinstruktør; Kjeld Nyrup, overtog skolen i 2003, lignede den allermest en vingeskudt and. Men med selvtillid, charme og lækkert hår når man langt. Og med to ud af tre mulige, er det lykkedes Kjeld at skabe ro og stabilitet, således at Jokokan Frederiksberg nu kan se fremad og deltage aktivt i den store fælles PR-kampagne, som alle Jokokan skolerne er i gang med i øjeblikket.

Nu er Kjeld Nyrup ikke nogen nybegynder i den danske karateverden. Han har i en hel del år trænet i en af Jokokan’s venskabsklubber, som også hører under Vores øverste Stormester, Soke Sensei Tonegawa, og været meget aktiv i den konkurrenceprægede del af karateverden.(Se CV sidst i artiklen). Faktisk har han opnået en tredjeplads ved et verdensmesterskab. Derudover er han en person, som har et meget åbent sind, hvilket han nok også har haft brug for under sin jordomrejse i 2002/2003.

I 2004 skal Jokokan Frederiksberg og Jokokan Amager i fællesskab være værter ved Jokokan Danmarks vintertræningslejr. Under et koordineringsmøde for lejren, fik jeg mulighed for at stille Kjeld en række spørgsmål omkring Jokokan Frederiksberg og ham selv.

Hvorfor begyndte du at træne i Jokokan?

Jeg blev i 1995 introduceret til Jokokan af en gammel ven og træningskammerat. Jeg havde igennem et par år været på udkig efter en dybere mening med karate, udover gradueringer og konkurrenceresultater.

Hvad er det der gør at du stadig træner i Jokokan?

Der er et utroligt godt miljø, hvor alle får muligheden for at vise, hvad de kan under meget kompetent vejledning. Ydermere er der SÅ MANGE udfordringer, og samtidig er det så simpelt – Lær teknikken, find det basale (princippet) og gå efter det og brug det i alle teknikker og situationer.

Hvorfor ville du gerne være chefinstruktør i Jokokan Frederiksberg?

Jeg har længe gerne villet videregive den viden og erfaring, jeg har tilegnet mig igennem mange år i kampsport og kampkunst.

Nu er JFr ikke nogen nystartet skole. Du har selv været elev under de to tidligere Shihans. Hvordan har det været at overtage skolen?

Der er helt klart et rolleskift, der skal gennemføres. Udfordrende, og større end forventet.

Tror du det er nemmere at starte en ny skole kontra at overtage en allerede eksisterende skole?

Begge former er store udfordringer. Det gælder om at kombinere klubbens, elevernes og lokalområdets muligheder og bedste interesser, og gennemføre det på en måde, der passer til den personlige stil og arbejdsmetode; bestyrelse, ledelsesteam og chefinstruktør har.

Hvad ser du som værende kernen i Jokokan Frederiksberg?

Hav det sjovt, byg på de basale værdier og principper, og præcision.

Gør du/i noget specielt for at skabe fællesskab i jeres skole?

Vi prøver at skabe de bedste muligheder både undervisningsmæssigt og socialt.

Hvad gør I som skole for at få nye elever?

Vi har som hele resten af Jokokan kørt en marketingskampagne, og derudover er vores mål at være synlige i lokalmiljøet, repræsenteret ved de værdier vi bygger på.

Hvad gør I som skole for at nye elever skal blive?

God stemning, interessant træning, godt socialt liv, og så naturligvis deltagelse i Jokokan Danmarks arrangementer.

Har I problemer med at få nye elever?

Ja, der er mange karateskoler på Frb, så vi skal være mere synlige, og specielt vise det der er vores force.

Hvad gør I som skole og du som instruktør for at skabe et socialt samvær?

Skaber godt socialt miljø, plads til glæde og hygge.

Hvad er dit mål/drøm med Jokokan Frederiksberg?

En klub hvor "stemningen" er til stede. Den stemning der gør at man bare lige må til træning, selvom storetåen er øm eller man ikke helt har tid.

Hvordan vil du opnå dette?

Ved at arbejde målrettet mod det.

Hvad er dit eget mål/drøm som instruktør og elev i Jokokan?

At "rejsen" med Jokokan bliver sjov, inspirerende og udbytterig. Samt sørge for den samme "rejse" for mine elever og for lokalsamfundet.

Hvordan vil du opnå dette?

Ved at arbejde målrettet mod det, og inddrage ledelse, bestyrelse, instruktører, elever, forældre og offentlige instanser i højest mulig grad.

Tror du at Jokokan Frederiksberg kan gøre noget for lokalsamfundet?

Ja helt klart – skabe mennesker, der sætter handling bag ordene, kan overskue, og har overskud

Gør I noget nu?

Ja. Vi giver vores værdier videre til eleverne

Hvad vil I gøre i fremtiden?

Opbygge et solidt bredde materiale (godt begynderhold) og vedligeholde det, forbedre lokalesituationen og træne og støtte de ledende eksponenter i klubben, så standarden højnes fra begynderhold over øvede, hjælpeinstruktører, instruktører og chefinstruktør

JFr. træner på to forskellige skoler. Tror du er en fordel?

Nej, specielt nye elever skal forholde sig til hvor der trænes, og det skaber en del forvirring. Vi arbejder på at få bedre lokaler og tider gennem den kommunale tildeling.

Tror du at Jokokan Danmark er anderledes end andre organisationer?

Ja, den gør sig anderledes ved at være meget åben, fremsynet og indholdsrig. Man føler altid man får en masse med hjem fra et Jokokan arrangement. Højt informationsniveau, ambitioner om at give "social kompetence" til eleverne. Ikke kun arrangementer, men også høj kvalitet.

Jokokan Frederiksberg har udover Kjeld Nyrup som chefinstruktør, også John Christensen som børneinstruktør. John er skolelærer og har været med i Jokokan i ca. 8 år.

Det er skolen på La Coursvej samt Falkonergårdens Gymnasium, der har fornøjelsen af at huse Jokokan Frederiksberg hver mandag og torsdag fra kl. 17.00.

Som det kan ses på nedenstående Cv så er det ikke nybegyndere, der leder Jokokan Frederiksberg, og jeg vil også gerne her til slut ønske JFr held og lykke på deres "rejse".

Ledelsesteam

Chefinstruktør Kjeld Nyrup, f 1965, Datamatiker
15 år i IT-branchen, 2002-2003 Jordomrejse

Budo-CV

1982 Sept. startet i Genshi-Kan Næstved.
24 juli 1992 2. dan Gensei-Ryu.
1 juli 2000 1. dan Omote Yakami-ryu Taijutsu.
1 juli 2000 1. dan Yakami-ryu Gensei Karate-do.
17 juli 1994 Bronze, Sort bælte Kumite, The 1st Genseiryu Karate-do World Championship.
17 juli 1994 Bronze, Hold Kata, The 1st Genseiryu Karate-do World Championship.
Bronze DM -70 kg.
Klubmester i Kata 5 år i træk.
Sølv Genshi-kan Cup åben sortbælte kumite.
Ca. 20 andre medaljer.
Deltager i ca. 600 stævnekampe (Kata, holdkamp, holdkata, -70kg, -75kg, -80kg, åben klasse).

Børneinstruktør

John Christensen, f 1973, Skolelærer
Trænet siden 1996.
4. kyu Yakami-ryu Gensei Karate-do

  • Comments(0)//h.jokokan.com/#post17